Abuzurile autorităților asupra voluntarilor Fără Penali în funcții publice - De la intimidare la agresiune

Segíts te is az aláírásgyűjtésben! Minden egyes aláírás számít. Lista letöltése

De la începutul campaniei, aprilie 2018, voluntarii inițiativei cetățenești Fără Penali în funcții publice sunt victimele unor abuzuri. Au fost agresați verbal, atacați fizic, legitimați ori amendați de polițiști.

Intimidările au avut loc în mai multe locuri din București și din țară, în orașe precum Constanța, Baia Mare, Craiova, Predeal, Timișoara și Satu Mare. O situație revoltătoare a avut loc zilele trecute și pe străzile din Chiajna, când voluntarii au fost bătuți cu ouă sub ochii polițiștilor, o agresiune a cărei limită de decență a depășit orice măsură. Și în Dolj, în localitatea Plenița, voluntarii au fost înconjurați de jandarmi pentru că au organizat o ”contramanifestație”. Reacțiile agresive îndreptate împotriva oamenilor care strâng semnături arată că foarte mulți politicieni aflați în funcții de conducere se tem în mod real de justiție.

“Nu vom ceda în fața tentativelor de intimidare. Suntem alături de colegii noștri care au fost victime ale agresiunilor și vom continua să strângem semnături pentru că România trebuie curățată de penali. Inițiativa Fără Penali în Funcții Publice este singura soluție cu efecte pe termen lung pentru a elimina corupții, este absolut necesar să le interzicem infractorilor să mai ajungă în poziții din care pot face atât de mult rău”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Un caz revoltător s-a întâmplat și în Timișoara. Primarul Nicolae Robu a dat ordine poliției locale să-i dea un avertisment senatorului USR Nicu Fălcoi pentru că nu a “respectat perimetrul de desfășurare al adunărilor publice și că se strâng semnături în locul nepotrivit”, deși se afla pe stradă, în loc public.

Conform legii, USR a solicitat un aviz pentru amplasarea unui cort inscripționat în zona de promenadă și alte câteva locații din Municipiul Timișoara. Primăria a refuzat să dea curs acestei cereri. Drept consecință, voluntarii, dar și membrii USR au respectat întru totul această decizie și nu au amplasat nimic acolo. Pe de altă parte, asta nu înseamnă că voluntarilor le este interzis să informeze locuitorii Timișoarei despre o inițiativă legislativă cetățenească pentru revizuirea Constituției și să colecteze semnăturile celor care susțin acest demers.

“Strângerea de semnături în stradă este un drept al cetățenilor, recunoscut în Constituție și prin Legea nr. 189/1999, un drept pe care nu-l poate suprima niciun primar prin acte normative infralegale, adică decizii de primar, hotărâri de consiliu local. Totodată, se împiedică aplicarea articolului 150 din Constituție ce consfințește dreptul cetățenilor de a iniția revizuirea Constituției, în acest caz al cetățenilor care strâng semnături pentru ca penalii să nu mai poată ajunge în Parlament”, a declarat avocatul Mihai Badea, președintele grupului de inițiativă Fără Penali în funcții publice.

Îi cerem public demisia șefului Poliției Locale din Timișoara, Dorel Cojan, și vom depune plângere penală pentru inspectorul șef al Jandarmeriei Craiova, Constantin Florea, pentru abuzul de a trimite jandarmii peste voluntari. De asemenea, îi cerem public Ministrului de Interne, Carmen Dan, să spună de ce sabotează inițiativa cetățenească și încalcă drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Aceste practici menite să sufoce orice formă de manifestare cetățenească liberă și democratică sunt de neacceptat!